logo

Çubuk Turşusuna Uluslararası Coğrafi İşaret Belgesi Müracaatı Yapıldı

Çubuk Turşusuna Uluslararası Coğrafi İşaret Belgesi Müracaatı Yapıldı

Çubuk belediyesi tarafından 28-29 Nisan tarihleri arası ilçenin değerlerini tanıtacağı Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından Congresium’da düzenlenen Coğrafi İşaretli Ürünler Fuarı’nda Meşhur Çubuk turşusu tanıtıldı.

Çubuk Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından, ATO tarafından düzenlenen Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesinde açılan stantta, dünyaca ünlü Çubuk turşuları ile Çubuk agat taşından yapılan hediyelik ürünler sergilendi.

Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan tarafından stantta turşu yapımı uygulamalı olarak gösterilirken, ziyaretçilere turşu, turşu suyu ikram edildi. Agat taşından yapılan ürünler hediye edildi.

Başkan Acehan, yaptığı açıklamada, coğrafi işaret belgesi olan ürünleri uluslararası alana taşımak istediklerini söyledi.

Çubuk’un değerleri olan Çubuk turşusu ve Çubuk agat taşına uluslararası coğrafi işaret belgesi almak için müracaatlarını yaptıklarını vurgulayan Acehan, belediye olarak yerel değerlerinin korunmasına ve tanıtılmasına büyük önem verdiklerini kaydetti.

Çubuk turşusunu diğer turşulardan ayıran özelliğin, fermantasyonun sürekli devam etmesi olduğunu anlatan Acehan, şunları söyledi: “Hekim olduğum için turşu ve faydaları benim uzmanlık alanıma girmektedir. Turşu mikroflorası insanın direncini, bağışıklığını güçlendirmektedir. Biz Çubuk’ta turşuları tamamen doğal ürünlerden yapıyoruz. İçerisine sirke, limon tuzu, sarımsak ve tuz katıyoruz. En önemlisi de turşuluk sebzelerin Çubuk’ta yetiştirilmesi gerekiyor. Bizim ürünlerimizin Türkiye için 2007 yılında alınmış coğrafi işaret belgesi bulunuyor. Bu ürünlere uluslararası coğrafi işaret almak için müracaatımızı yaptık. İnşallah bu belgeyi de aldıktan sonra özellikle Çubuk turşusunu tüm dünyada probiyotik gıda olarak tanıtacağız. Bu konuda çok iddialıyız. Hem agat taşımızı hem de Çubuk turşumuza yönelik alacağımız uluslararası bu belgelerle bu ürünlerimizi daha da tanınır ve ilçemiz adına daha çok istihdam ve gelir kaynağı olarak öne çıkarmak istiyoruz” diye konuştu.

Ziyaretçilerden Ahmet Bozkurt da Subay evlerinde kız yurdu sahibi olduğunu söyledi. Bozkurt, ‘Çubuk turşularımızı yurdumuzda kızlarımıza tattırıyoruz ve çok beğeniyoruz. Sirkesi, tuzu, her şeyi kıvamında olan bir turşudur’ diye konuştu.

2694 Kez Görüntülendi. Etiketler: » »
#

SENDE YORUM YAZ

2+5 = ?