logo

Çubuk’ta Tarih Canlandırılacak

Çubuk’ta Tarih Canlandırılacak

Çubuk’ta Tarih Canlandırılacak

Çubuk’un önemli tarihi yapılarından biri olan ve 1933 yılında Atatürk’ün ilçeye gelişinde bir süre konakladığı söylenen Bekir Ağlar Konağı aslına uygun şekilde yeniden inşa edilecek.
Bakımsızlık ve ilgisizlikten yaklaşık 10 yıl önce yıkılan Bekir Ağlar Konağı‘nın tekrar hayat bulacağını söyleyen Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden, Konağın Ankara Valiliği ve Çubuk Belediyesi’nin işbirliği ile yeniden inşa edileceğini belirtti. İlçenin tarihi yapılarından biri olan konağın ilçe tarihine ışık tutacağını ifade eden Başkan Özden,  konağın aynı zamanda kent müzesi olarak da ilçe tanıtımına büyük katkı sağlayacağını kaydetti.
İlçedeki tarihi evlerin restore edilmesi için mal sahipleriyle bir çok kez toplantı düzenlediklerini ve bu konuda belediye olarak her türlü desteği vermeye çalıştıkları halede insanların restorasyona yaklaşmadıklarını anlatan Başkan Özden, ’’Ne yazık ki insanlarımızda yanlış bir kanı var. Bu tarihi yapılar yıkılınca yerine 4-5 katlı ev yaparız veya müteahhitte vermek suretiyle bina yaptırırız diye düşünüyorlar. Bu evler yıkılsa dahi yerine aslına uygun binadan başkası yapılamaz. Hissedarlar bir araya gelip bu binaları restore etmiyorlar. Bu kültür varlıklarımız çok güzel ve özgün çalışmalar, bunları gelecek nesillere taşımamız gerekmektedir.  Bu nedenle ‘Bekir Ağaların Konağını’ izaliyeşuyu ile yaklaşık 560 Bin TL + KDV’ye aldık. Ankara Valimiz Sayın Alaaddin Yüksel’in desteği ile biz bunun yüzde 49’luk kısmını İl Özel İdaresi kaynağından kültür katkı payı kapsamında alacağız. Yaklaşık buda 325 Bin TL tutuyor. Geri kalan yüzde 51’lik kısmını da biz ödedik. Aslına uygun olarak yapacağımız bu konakta biz ‘Çubuk Kent Müzesini’ kuracağız. Kuracağımız bu müzede 1402 Ankara Savaşını da canlandıracağız ve ilçemizde ne kadar değerimiz varsa o değerleri orda inşallah sergileyeceğiz’’ dedi.
Alınan arsanın Atatürk Caddesi üzerinde olduğunu ve 987 metrekare alana sahip olduğunu vurgulayan Başkan Özden, iki katlı binanın 1014 metrekare kapalı alana sahip olacağını kaydederek, ’’Bu konak 1 milyon 500 bin TL’ye mal olması bekleniyor. Aynı zamanda Yavuz Selim Mahallesi Murat Sokakta bulunan tarihi evi de almayı düşünüyoruz. Burası 130 metrekare ve 67 metrekaresi belediyeye ait. Yıkılmakta olan tarihi binayı mülk sahipleri burayı lütfen yıkın diyorlar. Kültür Bakanlığı yetkililerine burasını göstereceğiz. Bu şekilde restore edile bilir derlerse, bu şekliyle restore edeceğiz. Yok, yıkılsın yeniden yapılsın derlerse, yıkıp yeniden yapacağız. Ancak vatandaşları ikna edebilirsek geri kalanını kamulaştırarak bu işlemleri yapacağız. Ayrıca üç adet tarihi binanın da projesini yaptırıyoruz’’ şeklinde konuştu.
Yaklaşık 10 yıl önce yıkılan Bekir Ağaların Konağı; Cumhuriyet Mahallesi Atatürk Caddesi Üzerinde bulunan 101 Ada 1014 parsel, arsanın tamamı 987 metrekare alana sahip. İki katlı binanın kapalı alanı 1014 metre kare, ikinci katta bir çıkması bulunan yapının, kırma çatılı ve alaturka kiremitliydi. Yapı sistemi olarak, ahşap iskelet ve kerpiç dolguluydu. Çıkma kısımları ahşap konsollarla desteklenmekteydi. Tüm pencereler giyotin tarzında yapılmış olup, zemin kattaki pencereler düz demir parmaklıydı. Giriş kapısı ahşap, çift kanatlı ve aynalı olup, üzerinde aydınlık pencere bulunuyordu.

2799 Kez Görüntülendi. Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

2+1 = ?