logo

Düğünlerde Deve Oyunu Kültürü

Düğünlerde Deve Oyunu Kültürü

Çubuk’ta tiyatro ile birleştirilen ve İç Anadolu’nun unutulmuş kültürleri arasında olan ‘Deve Oyunu’, düğünlerde sahnelenirken yoğun ilgi görüyor.

Çubuklu gençlerin daha çok düğünlerde oynadığı geleneksel deve oyunu, ziyaretçiler için düğün meydanında canlandırılıyor. Amaçlarının düğünlere renk katmak ve unutulmuş bir kültürü yaşatmak olduğunu belirten Halil Evli, “Uzun yıllar Çubuk ve mahallelerinde kına, nişan, sünnet ve düğünlerde deve oyunu genç erkekler tarafından oynanıyor. İç Anadolu’nun unutulmuş kültürleri arasında olan bu oyunu yeniden canlandırmak ve davetlileri güldürerek hoş vakit geçirmelerini sağlıyoruz. Tahta ve demir kullanılarak sabitlenmiş iskelet üzerine kilim örtülüp, değişik aksesuar kullanılarak deve maketi oluşturuluyor. 3 gencin içerisinden 2 kişide deveci başı oluyor. Arabistan çöllerinden uzun bir zamandan sonra Çubuk’a gelen deve ve Arapların getirilmesi ile deve oyunu başlıyor. Oyunu tiyatro ile birleştirerek, değişik figürleri ortaya koyan deve ve Araplarla, misafirlere keyifli dakikalar yaşatmalarını sağlıyoruz. Bu oyun için çok yoğun talep alıyoruz” dedi.

Deveye yön veren 5 gencin de hareketli ‘Deve Oyunu’, oyun havası eşliğinde izleyenlere keyifli anlar yaşatıyor. Bu oyunda deve sahibi aralıklarla eğlence alanına damatı, damadın babası ile diğer yakınlarını davet edip, bahşiş alıyor. Deve oyunu müzik eşliğinde 3-6 kişi ile oynanıyor. Merdiven şeklindeki ağacı oyuncular omuzlarının üzerine koyup, post ve kilimlerle üzeri örtülerek deve şekli verilip, oyun havası eşliğinde çeşitli hareketlerle oyunlar oynanıyor. Yaklaşık bir saat süren oyunda izleyenler eğlenmenin doruğuna ulaşıyor.

1027 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

8+8 = ?