logo

GENELKURMAY’IN DÜŞÜRÜLEN UÇAK TESPİTLERİ

Milliyet’ten Fikret Bila, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Baki Kavun’un düşürülen uçağımız ve şehit pilotlarımızla ilgili yaptığı açıklamaların bazı soru işaretlerini aydınlattığını belirtti ve bugünkü yazısında Özel’in ve Kavun’un yanıtlarından çıkan sonuçları özetledi:

1- Özel’in tekrar ifade ettiği gibi Genelkurmay, uçağımızın uluslararası hava sahasında düşürüldüğünden emin. Genelkurmay Başkanı’nın açıklamasından radar görüntüleri (izleri) ve fotoğraflarla uçağımızın düşürüldüğü yerin tespit edildiğini anlıyoruz. Uçağımızın uluslararası hava sahasında düşürüldüğü konusunda Genelkurmay’ın bir tereddüdü yok.

2- Genelkurmay Başkanı, Suriye’nin hiçbir uyarı yapmadan uçağımızı uluslararası alanda düşürmesine uluslararası hak ve hukuk çerçevesinde bir karşılık verileceğini, nasıl bir karşılık verileceğinin verildiği zaman öğrenileceğini kamuoyuna ilk kez duyuruyor.

3- Özel, Türkiye’nin büyük devletlere yaraşır şekilde davranacağını, bu olay nedeniyle Suriye’ye savaş açılmayacağını vurgulayarak da Ankara’nın bir macera peşinde ve sürüklenme içinde olmadığını, hak ve hukuk zemininde sağduyulu biçimde, ancak yakın takipte olduğunu belirtiyor.

4- Kavun’un açıklamalarından düşen uçağımızın füze algılama sistemine sahip olduğunu, dolayısıyla bu cihaza ulaşıldığında pilotların nasıl bir tehdit algıladıklarının ortaya çıkacağını öğrenmiş olduk. Bu bilgiye ulaşıldığında pilotlarımızın tehditten kurtulmak için bir manevra yapıp yapmadıkları da belli olacak.

5- Özel ve Kavun’un açıklamalarından uçağımızın nasıl düşürüldüğü konusunda hâlâ kesin bir sonuca varılamadığı anlaşılıyor. Uçağın füzeyle mi, uçaksavarla mı veya başka bir etkiyle mi düşürüldüğünün, ancak uçağın ana gövdesi de çıkarıldıktan sonra yapılacak inceleme sonucunda ortaya çıkacağı anlaşılıyor.

6- Uçağın tüm parçaları çıkarıldıktan sonra yapılacak incelemeyle ortaya çıkacak sonuçların kamuoyuyla açık biçimde paylaşılacağı da duyuruluyor.

Genelkurmay’ın izlediği bu yol, uçağımızın düşürülmesi ve pilotlarımızın şehit olmasıyla ilgili spekülasyonların, senaryoların etkilerini en aza indirmek, bilgi kirliliğini önlemek açısından en isabetli bir yoldur.

462 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+3 = ?