logo

Sahte Şeyh Muhammed Ali’ye 5 Yıl Hapis Cezası

Sahte Şeyh Muhammed Ali’ye 5 Yıl Hapis Cezası

Pursaklar’da kendisini “Şeyh Muhammed Ali” olarak tanıtıp, “hastaları iyileştirdiğini, çocukları olmayanlara şifa dağıttığını” söyleyerek, para topladığı iddia edilen Ali Yılmaz, “dini inanç ve duyguların istismarı suretiyle dolandırıcık” suçundan 5 yıl hapis cezasıyla cazalandırıldı Mahkeme, sanık hakkında takdiri ceza indirimi de uygulamadı.

Pursaklar’da kendisini “Şeyh Muhammed Ali” olarak tanıtıp, “hastaları iyileştirdiğini, çocukları olmayanlara şifa dağıttığını” söyleyerek, para topladığı iddia edilen Ali Yılmaz, “dini inanç ve duyguların istismarı suretiyle dolandırıcık” suçundan 5 yıl hapis cezasıyla cazalandırıldı.

Yılmaz’ın, İ.E. adlı müştekiyi, “dini inanç ve duyguların istismarı suretiyle dolandırdığı”  iddiasıyla açılan dava sonuçlandı. Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, Yılmaz’ı, “dini inanç ve duyguların istismarı suretiyle dolandırıcılık” suçundan 5 yıl hapse mahkum ederken, hakkında takdiri ceza indirimi uygulamadı.

İ.E’nin oğlu ve gelini arasında geçimsizlik bulunduğu sırada kendisini “Şeyh Muhammed Ali” olarak tanıtan Ali Yılmaz ile tanıştığı belirtilen gerekçeli kararda, Yılmaz’ın “sizde muska var, onu bozdurmanız gerekir. Bunun için kurban kesmek lazım” diyerek 2 bin 110 lira aldığı vurgulandı.

Gerekçeli kararda, Yılmaz’ın, Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesinde de aynı suçtan yargılandığına dikkat çekildi. O davadaki 17 müştekinin anlattıklarıyla birlikte değerlendirildiğinde Yılmaz’ın, müştekileri içinde bulundukları çaresiz durumdan, “dua, üfleme ve nefes yoluyla kurtaracağını, tedavi edeceğini söylerek” dini duyguları istismar ettiği kaydedildi.

Yılmaz’ın kendisine başvuran kişileri dua ile iyileştirme konusunda ikna etmek üzere bir kadını ve ona ait kanser raporunu göstererek, “Bu şahıs kanserdi, biz iyileştirdik” dediği kaydedilen kararda, Yılmaz’ın gösterdiği kadının, kız kardeşi olduğu bildirildi. Kararda, sanık Yılmaz’ın, geniş katılımlı toplantılarda, kız kardeşi Meltem Yılmaz’ı tanımadığı bir kişiymiş gibi davrandığı, kalabalık arasından kardeşini seçip, onun aracılığıyla cinlerle konuşuyormuş izlemi yarattığı ve bu yolla kendisine mürit topladığı aktarıldı. Kararda, Yılmaz’ın insanların dini duygularını istismar ederek kendine inandırdığına dikkat çekildi.

-“Kurban kesmen lazım, dedem söyledi”

Yılmaz’ın, “kendine başvuranlara, koyun yüreği, bal, sirke gibi eşyalar getirttiği, bunlara dua okuduğu, kendi yazdığı nefesleri üfleyerek sorunlu kişilere yedirmelerini tavsiye ettiğine” yer verilen kararda, sanığın, “bu şekilde, kişilere karşı ‘bir şeyler yapıyormuş’ izlemini verdiği ve inandırıcılığını pekiştirmeye çalıştığı” ifade edildi.

Kararda, ayrıca Yılmaz’ın, çevresinde topladığı kişilere hastalıklarının iyileşmesi için kendi belirlediği adet ve fiyattan kurban kesmeye zorlayarak “kurban kesmen lazım, dedem söyledi” dediği belirtildi.

-14 ayrı hesapta 500 bin lira

Yılmaz’ın, kendine inananlardan, yardım, bağış ve kurban parası adı altında 15 bin ila 30 bin lira gibi yüklü miktarda para topladığı ve bunları bir bankanın İncirli şubesinde açtığı 14 ayrı hesapta nemalandırdığı belirtilen kararda, hakkında kamu davası açıldıktan sonra Yılmaz’ın, hesaplardan çekilen 500 bin lira ile kardeşi Meltem’e Pursaklar’da 3 ayrı daire aldığı vurgulandı.

-“Oğlumun dini bilgisi yüksek”

Kararda, sanığın Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı dava dosyasının incelendiği belirtilerek, sanığın annesi Güler Yılmaz’ın, bu davadaki beyanında, “oğlunun dini bilgilerinin yüksek olduğunu” söylediğine işaret edildi. Annenin, “kolunun bir ara felç olduğunu, oğlunun da okuyarak iyileştirdiğini” söylediği de aktarıldı.

1370 Kez Görüntülendi. Etiketler: » »
#

SENDE YORUM YAZ

6+4 = ?