logo

Ülke Çubuk Turşu ve Kültür Festivali’ne Aktı

Ülke Çubuk Turşu ve Kültür Festivali’ne Aktı

ÇUBUK TURŞU VE KÜLTÜR FESTİVALİ’NE YÜZ BİNLER AKIN ETTİ.

 Çubuk’ta bu yıl 9’uncusu düzenlenen `Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali’ne yurt içinden ve yurt dışından yüz binler akın etti. Festival kapsamında sivil toplum kuruluşları tarafından kurulan ‘Kültür Meydanı’, ‘Yöresel Ürünler Pazarı’ ve ‘Dericizade Fotoğraf Sergisi’ ilçeyi ziyarete gelenlerin ilgi odağı oldu.

Çubuk Belediyesi tarafından desteklenen ve Çubuk Dernekler Federasyonu (ÇUDEF) tarafından organize edilen ‘Kültür Meydanı’ 9. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali’nin gözdesi olurken, ‘Yöresel Ürünler Pazarı’ ve ‘Dericizade Fotoğraf Sergisi’ adeta insanların akınına uğradı.

 -FESTİVALİN İLGİ ODAĞI ‘KÜLTÜR MEYDANI’ OLDU

 Kültür Sokağı’nda taş dibekte buğday döven kadın ve erkeklerin yanı sıra, meydana kurulan ‘Yörük Çadırı’nda yün eğiren, bulgur kaynatarak hedik yapanlar, dibek dövenler, taş değirmende bulgur öğütenler, gözleme, cızlama, el işleri yapan ve turhan çalkalayan kadınlar unutulmaya yüz tutmuş gelenek ve görenekleri yaşatıyorlar.

 Ankara Kültürünü Yaşatma Derneği ekibi tarafından düzenlenen divan gecelerinin yanı sıra şiir ve yerli ve yabancı halk oyunları gösterileri gece geç vakitlere kadar devam ederken festivale renk kattı. Ziyaretçilerin adeta akın etiği meydanda bir taraftan ikramlardan tadılırken, bir taraftan da geçmişten günümüze ilçenin kültürel tarihini görme şansı yakalandı.

 -KÜLTÜR MEYDANI’NA TAM NOT

 Festivalde ilçenin değerlerini ön plana çıkarmak amacıyla kurulan ‘Kültür Meydanı’nda, geçmişte kullanılan tarım makineleri, taş değirmenler, ev aletleri, kap, kaşık gibi ürünler sergilendi. Kültür Sokağında bakır tabak tencerelerin de nasıl kalaylandığı uygulamalı olarak gösterildi.

 – TAŞ DİBEKTE BUĞDAY DÖVDÜLER

 Kültür Meydanı’nı ziyaret eden Ankara Milletvekili Nurdan Şanlı, Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden ve ÇUDEF Başkanı Recep Taş, vatandaşlarla taş dibekte buğday dövdü, Turhan çalkaladı ve saç ocak üzerinde cızlama çevirdi.  Kendileri için pişirilen yöresel tatlı olan höşmerimi tadan Şanlı ve beraberindekiler milli içek olan ayrandan içtiler.

 İlçenin yemeklerinin çok lezzetli olduğunu söyleyen Şanlı, ’’Otantik bir ortamda Çubuk kültürünü yakından öğrenme ve görme fırsatı bulduk. İlçenin tüm kesimleri festivalde bir araya gelmişler. Birlik ve beraberliğin en güzel yaşandığı Çubuk’ta festival çok güzel geçiyor. İnanılmaz bir katılım olduğunu gördüm. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum’’ dedi.

 -DİVAN GECESİ GENÇ NESİLLERİ GELECEK NESİLLERE TAŞIYOR

 Ankara Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Necmettin Palacı ve eski Sağlık Bakanı Halil Şıvgın ile birlikte ‘Divan Gecesi’ne katılan Başkan Özden, gelenek ve göreneklerin gelecek nesillere taşınmasının önemini vurguladı.

 Kültür Meydanı’nı ziyaret eden ve etkinliklere katılan Bosna Hersek’in Maglaj Belediye Başkanı Mehmet Mustabasıc ve Maglaj Merhamet Derneği Başkanı Atıf Spahıc’a ÇUDEF Başkanı Recep Taş tarafından çeşitli hediyeler verildi.

 -YÖRESEL ÜRÜNLER PAZARI DOLDU TAŞTI

 Festival kapsamında köylüler tarafından getirilen yöresel ürünler, festivale gelen vatandaşlardan büyük ilgi gördü. İlçenin köylerinde oturan vatandaşların getirdiği doğal ürünler olan, domates, kavun, elma, armut, biber, salatalık, kırmızıbiber, ağlat, alıç, badem, köy ekmeği, fasulye, mercimek, bulgur, hedik, peynir, yoğurt, tahrana gibi ürünler büyük ilgi gördü.

 -ÇUBUK ŞEHİR MÜZESİ’NİN İLK SERGİSİNİ DERİCİZADE AÇTI

 Ankara ve Atatürk fotoğraflarından oluşan eşsiz bir koleksiyona sahip Dericizade Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Küçük, yaklaşık 10 yılda milyonlarca lira harcayarak topladığı tarihi fotoğraflarını ilçenin ilk müzesi olan Çubuk Şehir Müzesi’nde açtı.

 Müzeye ve açılan sergiye ilçeden ve şehir dışından gelen ziyaretçiler büyük ilgi gösterdi. Orijinal fotoğraflardan büyütülen, hangi tarihe ve yere ait olduğu tarihçiler tarafından belirlenerek altlarına kısa bilgi şekilde yazılan yaklaşık 100 eserin sergilendiği Ankara ve Çubuk fotoğraflarından oluşan sergi şenliğin ilgi odağı olurken, sergi ile küçük büyük tüm ziyaretçiler geçmişe yolculuk yaptı.

 Tarihi Bekir Ağalar Konağında açılan sergiye insanların yoğun bir ilgisi olduğunu söyleyen Faruk Küçük ise, ’’Bu güne kadar açtığım tüm sergilerden daha çok ilgi ve alaka var. Çubuk insanı sağ olsun beni ve serelerimi kucakladılar. Binlerce insan akın akın sergiyi gezdi. Kimi eskileri hatırlayarak duygulanıp ağladı, kimi merak edip tek tek resimdekilerin nereler olduğunu sordu. Ben de elimden geldiği kadar onlara yardımcı olmaya çalıştım. Çok güzel bir sergi oldu. Herkese çok teşekkür ediyorum’’ diye konuştu.

1186 Kez Görüntülendi. Etiketler: » »
#

SENDE YORUM YAZ

3+10 = ?