logo

Çocukların teknoloji merakının önüne geçilemiyor

Çocukların teknoloji merakının önüne geçilemiyor

Ebeveyn anne ve babalar bazen isteyerek ya da bazen de istemeyerek verdikleri, tablet, bilgisayar en çokta mobil cep telefonu gibi teknolojik aletler çocuklarının ellerinde silaha mı dönüşüyor?

Teknolojini hızla geliştiği dünyamızda teknolojik cihazlara her geçen bir yenisi ekleniyor. Bu durum özellikle çocukları üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkiliyor. Uzmanların beyanları genellikle çocukları olabildiğince teknolojik cihazlardan uzak tutma yönünde ama biz bunu başarabiliyor muyuz?

Şimdilerde çocuklarımız teknolojik cihazların hakimiyeti altında diyebilir miyiz? Bence tam yerinde bir tespit. Çünkü çocuklarımız, akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayarlar ve daha aklıma gelmeyen bir sürü teknolojik cihazlara ve bu cihazların yönergelerine uymaya mahkum olmuş durumda. Özellikle dünyanın bir numaralı video paylaşım sitesi Youtube, içeriğinde oyun videolarından başlayıp, çocuklara yönelik milyonlarca çeşit video içerdiğinden ve bu videoların birçoğunda küfür ve şiddet içerdiğinden oldukça sakıncalı bir hal almaya başladı.

Etrafınızda ki çocuklara şöyle bir baktığınızda teknolojik cihazlar çocuklarda adeta bağımlılık haline gelmiş, çocukların ilgisini çeken sürekli video yayınlayanlar fenomen olmuş, hatta ülke genelinde popüler bir ünlü haline bile gelmiş, artık televizyonlardaki eğitici çizgi filmleri az izler hatta hiç izlemez olmuş durumda. Özellikle minecraft adında bir oyunun, oynarken videosunu çekip yayınlayan yüz binlerce insan var ve bu videoları izleyen milyonlarca çocuk. Bu videolarda aradığınız her şeyi bulmanız gayet mümkün. Ya da şöyle söyleyebilirim takip edenler biliyordur,  çocuğunuzun görmesini duymasını istemediğiniz o kadar kötü şeylerle dolu olanlar var ki istemediğiniz şeyleri de bulmanız en az 2 videodan 1’inde mümkün.

Oyun konsollarından tabletlere, akıllı telefonlardan bilgisayarlara içeriği her türden zengin o kadar teknolojik cihaz var ki çocuklarımız evlere hapsolmuş durumda. İstediği kadar oyun yükleyebildiği google play store veya appstore gibi uygulama dağıtıcıları, istediği çeşitten video izleyebildiği platformlar, sosyal medya siteleri çocukları gerçekten büyülemiş durumda.

Şu an eminim sizde birçok kez karşılaşmış olmalısınız hemen hemen her çocuğun elinde ya bir tablet ya da bir akıllı telefon bulunuyor. Artık çocuklar o güzelim oyuncakları bırakmış, hele hele dışarıda çimenlerde, toprağın üstünde o güzel oyunları oynamaktan mahrum kalmış ve teknolojik cihazların kölesi haline gelmiş gözüküyor. Korkarım ki bir sonraki jenerasyon belki de güneşin, rüzgarın, yağmurun, karın ve daha bir çok güzelliğin farkına varamadan, tadını çıkaramadan büyüyecekler.

Bu durum çocuğun sosyal olmasını engellemesini yanı sıra sağlık açısından da oldukça sakıncalı bir durum. Elinde sürekli akıllı telefon veya tablet bulunduran çocuklarda eklem sorunları meydana geliyor.

Bu kötü durumla savaşan ebeveynlere uzmanların tavsiyeleri ise çocuklarınızla iyi bir iletişimden kurmaktan geçiyor. Çocuklarınızı bu cihazlarla yalnız bırakmayıp onunla birlikte vakit geçirmeniz, oyunlar oynamanız, park bahçe gibi doğal ortamlara çıkmanız bu kötü durumu oldukça hafiflettiğini söyleyen uzmanlar, çocukların sosyal olmasını sağlamak dışarıda bir yaşam olduğunun farkına varmasını sağladığını söylüyorlar. Yani hayatın bilgisayar oyunlarından ibaret olmadığını anlamasını sağlıyor. Önümüzdeki 5 ya da 10 yıl sonra nasıl bir tepkime ile karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Bu konuda anne baba ve büyük destek ihtiyaç var.

494 Kez Görüntülendi. Etiketler: » »
#

SENDE YORUM YAZ

9+4 = ?