logo

AK Parti’yi Suriye Üzerinden Sarsacaklar

AK Parti’yi Suriye Üzerinden Sarsacaklar

Terör örgütü PKK’nın saldırılarını yoğunlaştırması, Suriye’de 19 aydan beri devam eden iç savaş ve Türkiye’yi bu bataklığa çekme girişimleri, Türkiye’nin 2013’ten itibaren 3 yıl üst üste kritik seçimler yapacak olması…

Türkiye zorlu bir sürece giriyor. Akçakale’ye düşen top mermisi sonrası değişen angajman kuralları çerçevesinde Türkiye’nin karşılık vermesine rağmen geçtiğimiz günlerde Suriye’den bir top mermisi daha geldi.

Bütün bunlar Türkiye’yi zorla bataklığa çekme girişimleri. Bazı siyasetçilerin de “bir iki saatte Şam’a gireriz” minvalindeki açıklamaları, meselenin derinlemesine tahlil edilmediği sorularını akıllara getiriyor.

Dünkü yazısında Habertürk’ten Fatih Altaylı olası bir savaşın Türkiye’ye sonuçları konusunda bir örnek vermişti. Özetle girmek mesele değil, çıkmak mesele demiş ve ABD’in Afganistan ve Irak’ta başına gelenleri özetlemişti.

Yener Dönmez de bugünkü yazısında Suriye konusunda Türkiye’nin bölgedeki büyük oyun kurucular tarafından ısrarla bataklığa çekilmek istendiğine dikkat çekerek, Türkiye’ye kurulan büyük tuzağa vurgu yaptı.

İşte Yener Dönmez’in “Sakın Haa” dedirten Suriye Analizi;

Suriye konusunda gelişmeler kaygı verici.

Atılan top mermilerine verilen karşılıklar, ya da Meclis’ten tezkere çıkartılması değil problem. Karşı karşıya olduğumuz ciddi durumun yanında bunlar çerez kalır. AMAÇ TÜRKİYE’Yİ SAVAŞA ÇEKMEK

Kendi içinde muhalif direnişçilerle başı fena halde belada olan bir Suriye’nin, Türkiye’ye saldırması ve Türkiye’yi savaşın içine çekmek için her şeyi yapmasından söz ediyorum. Akılla izah edilebilecek bir durum değil Esed yönetiminin cepheleri çoğaltmaya çalışması. İzah etmek için bölgenin asıl güçlerine bakmak lazım. Ortadoğu’daki liderlerin çoğu maskeden ibarettir. Bölgenin asıl gücü ve fiili mülk sahibi İngiltere şu an. İran, Rusya, Çin geçmişten beri Esed yönetimini desteklese de, Esed ailesinin fertlerini eğitmede İngiltere’yi tercih etmesi manidardır.

Ortadoğu liderlerinin hemen hemen tamamı gibi Esed ailesinin fertleri de İngilizler’in rahle-i tedrisinden geçmişlerdir. Türkiye için çizilmiş bir güç çizgisi vardır. Koydukları kırmızı çizgiye dokunmaya başladığımız görünüyor. Türkiye kırmızı çizgi niteliğindeki bu çizgiyi aştığında alarm zilleri çalar. BÖLGEDE GÜÇLÜ TÜRKİYE İSTEMİYORLAR

Rusya’nın da, İran’ın da, İngiltere’nin de asıl derdi; Ortadoğu’da gereğinden fazla güçlenmiş bir Türkiye’nin olmasıdır. Zıt kutupların Türkiye üzerinde ortak çıkar birlikteliği uzun süredir devam ediyor. Son yıllarda bölge ülkeleriyle geliştirilen ilişkiler, bu merkezlerde rahatsızlık uyandırıyordu. Suriye’yi bir maşa gibi kullanarak Türkiye’nin burnunu sürtmek isteyecekler. Bu çok açık. Düşürülen uçakla birlikte Türkiye “dokunulabilir”bir ülke haline geldi. Misliyle karşılık vermemize rağmen devam eden top atışları milli gururumuzu yerle bir etme noktasına ilerletilecek belli ki.

SURİYE GİRERSEK ÇIKAMAYIZ

Suriye bataklığına Türkiye’yi çekme ya da bataklıktan Türkiye’ye çok uzun yıllar kurtulamayacağı belalar musallat etme dönemi başladı. Bizi Suriye üzerinden sıkıştıracaklar. AK Parti’yi Suriye üzerinden sarsacaklar. Uluslararası sistem Türkiye için düğmeye bastı. Memleketi kana bulaştıracaklar.

Diplomasinin en ince taktiklerini kullanarak, “kan kusup kızılcık şerbeti içtim” diyerek, bu zor yılı atlatmamız gerekecek. Bütün dünya Türkiye’nin üç kritik seçim atlatacağının farkında. Elimizin en hassas olduğu anda en acımasız hamleleri yapacaklardır. Ama her şeyden önemlisi memleketin iç dinamikleri. PKK bir an önce halledilmeli. Okul yakan, her türlü iğrençliği sergileyen örgütün arkasında toplumsal destek yok. Kararlı biçimde KCK’nın bütün kadroları tasfiye edilmeli. Kırsalda çok ağır ve yoğun bombardımanlarla Kandil baskı altına alınmalı. PKK’nın birkaç lideri istihbarat destekli operasyonlarla öldürülmeli. Suriye belasının yükseltileceği günler öncesinde bunları yapmazsak, ödenecek bedeli kimse hesaplayamaz.

1127 Kez Görüntülendi. Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

2+7 = ?